2013. augusztus 24., szombat

Forró napokra, hűsítő sütemény: Görög citromos pite

A görög citromos pite(görögül lemonopita) egy azon receptek közül, amit a 2 hónapos görög "kiruccanásomon" tanultam. Különlegessége az állaga, ami a citromos szirupnak köszönhetően egy rendkívül nedves piskótára emlékeztet. Egy forró nyári napon jobban hűsít és frissít, mint egy nagy adag fagyi. A benne szereplő adagok körülbelül 5 főre vannak számolva. Nem is szövegelek többet, íme a hozzávalók listája és az elkészítés menete. (Rákeresve erre a receptre, szinte egy az egyben megtalálható az egyik ismert receptoldalon, aminek mindössze annyi a magyarázata, hogy oda is az én kezem által került fel.)

Hozzávalók 
·         20 dkg liszt
·         10 dkg búzadara
·         20 dkg cukor
·         2 kk szódabikarbóna
·         2,5 dl natúr joghurt
·         3 tojás
·         1 db citrom (1 citrom héja lereszelve + fél citrom leve)
·         1 kocka Rama (a tepsi vajazáshoz)
·        
A sziruphoz:
·         3 dl víz
·         15 dkg cukor
·         2-3 citrom (mindegyiknek szükség lesz a levére és a lereszelt héjára is!)
Elkészítés
1.    A lisztet, a grízt, a cukrot és a szódabikarbónát összekeverjük.
2.    Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, a tojásokat, a citrom levét és reszelt héját.
3.    Ezután hozzákeverjük a lisztes keverékhez, egy csipet sót rakunk bele. Miután fakanállal jól összedolgoztuk, kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük.
4.    Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 30-45 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e.
5.    Miután sütőbe raktuk a tésztát, készítsük el a szirupot: egy lábasba vizet öntünk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok levét és reszelt héját. Addig kevergetjük, amíg forrni kezd. Hagyjuk pár percig forrni, majd vegyük le a tűzről.
6.    Miután a kész süteményt kivettük a sütőből, villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a szirupot egyenletesen, és jól magába szívja a tészta. (A tésztát ne szúrjuk át teljesen!) 
7.    A még meleg szirup felét egyenletesen rálocsoljuk a pite tetejére, majd alufóliával letakarjuk, és állni hagyjuk egy negyed órát. Ezután a maradék szirupot is rálocsoljuk a tetejére.
8.    Amikor kihűlt, berakjuk a hűtőbe. 1 óra múlva fogyasztható, de ha áll egy éjszakát a hűtőben, azután a legfinomabb.


2013. augusztus 8., csütörtök

Bemutatkozás

Niki vagyok, Gasztromániás, gyógyíthatatlan kávéimádattal küzdő 20 éves nő. Röviden így tudnám magam jellemezni. De, hogy egy kicsit jobban bemutassam magam, elmondanám hogyan is vezetett az út egy gasztroblog létrehozásához. A történet kezdete valamikor a 90-es évek végére nyúlik vissza, amikor a legkedvesebb homokozó játékaim közé tartozott egy régi alumínium, füles ételhordó edény. Rendszeres vasárnapi programunk volt az Öcsémmel, amikor Édesanyám főzte a szokásos hétvégi húslevest, hogy a zöldség héját lehordtuk a homokozóba és mindig megfőztük a saját kis levesünket, homok sóból, falevélből és abból, amit éppen találtunk magunk körül. Valahol itt kezdődhetett el az ételek, ételkészítés iránti szerelmem. Másik történet szerint az vezethetett odáig, hogy 20 évvel később turizmus-vendéglátást tanuljak, hogy mióta az eszemet tudom, mindig ott sürögtem-forogtam a konyhában, mondván, hogy Édesanyámon kívül nem igen volt olyan, aki tudott volna rám vigyázni, meg amúgy is szerettem hasznos lenni. Lényeg a lényeg, hogy jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakán tanulok és későbbi céljaim közé tartozik egy saját szálloda, vagy étterem létrehozása valahol Görögországban. És ezzel el is árultam, hogy rajongok a görög dolgokért, hozzáállásért, ételekért(kivéve a Taramo salátáért). Az oldal létrehozásának az volt a célja, hogy összegyűjtsem az általam kipróbált és megszeretett levesek, főételek, desszertek receptjét. Főként olcsóbb alapanyagokból szeretek főzni, aminek az okát azt hiszem nem kell magyaráznom, figyelembe véve, hogy még erőteljesen tanulok és nem főállásban dolgozok.
Egy szó, mint száz, remélem egy hasznos blogot sikerül megalkotnom, ahonnan sokan ötletet tudnak majd nyerni egy-egy reggeli, ebéd, vacsora elkészítéséhez.

Niki