2014. március 29., szombat

Ha tavasz, akkor MEDVEHAGYMA! - Besameles tészta, medvehagymával

A recept története annyi, hogy sajnos néhány héttel ezelőtt "belefutottam" egy romlott húsáruba, így a vasárnapi ebédre szánt bolognai spagettinek lőttek. Mérgelődve agyaltam, hogy akkor mit is főzzek, ami viszonylag húsmentes (nem voltam hajlandó újra húst vásárolni) és fel tudom benne használni a már készen lévő spagetti tésztát. Így jutott eszembe ez az S.O.S finomság, amit ma megbolondítottam egy kis medvehagymával, hiszen mégiscsak szezonja van.





Hozzávalók:

A besamelhez

  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (lehet finomliszt is)
  • 20 g teavaj
  • 5 dl tej
  • bors

  • 25 dkg durum spagetti tészta
  • 20 dkg csirkemellsonka
  • 50 g medvehagyma
  • 15 dkg light trappista sajt


Elkészítés:

  1. A teavajat egy arra alkalmas edényben felolvasztom.
  2. Levéve a tűzről hozzáadom a lisztet, majd a tejet és csomómentesre keverem.
  3. Hozzáadom az ízlés szerinti sót és borsot (ajánlott erőteljesebben fűszerezni, mert a tészta sokat fel fog venni).
  4. Sűrű mártást főzök belőle.
  5. A tésztát szokásos módon, sós vízben kifőzöm, majd lecsepegtetem.
  6. A medvehagymát megmosom és csíkokra vágom, ahogy a sonkát is.
  7. Egy Jénai-tálban összekeverem a besamelt a tésztával, sonkával és a medvehagymával.
  8. A tetejére trappista sajtot reszelek, majd sütőbe rakva sütöm, míg a sajt meg nem pirul.